pufje inhalator

Astma aanval

Al jaren gebruik ik twee keer per dag een inhalator/pufje omdat ik astma heb. Ik had eigenlijk alleen maar klachten tijdens inspanning, sporten bijvoorbeeld. Dan nam ik soms een keer een extra pufje maar meestal ging het zonder ook prima. Ook tijdens mijn zwangerschap en bevalling heb ik nergens last van gehad. Terwijl een bevalling toch best wel een enorme inspanning is!

Na mijn zwangerschap had ik regelmatig last van benauwdheid. Ik had af en toe een wat piepende ademhaling en voelde me wat kortademig. Met name als ik wat verkouden was. Maar ook wel eens zonder aanleiding. Ik vond dit best vreemd aangezien ik nooit klachten had van mijn astma.

Tot dat ik ineens op een vrijdag avond behoorlijk benauwd werd. Ik was woensdag en donderdag behoorlijk verkouden geweest maar dit was eigenlijk wel weer een stuk minder geworden. Ik vond het dan ook erg vreemd dat ik zo benauwd was. Bij elke ademhaling hoorde ik mezelf piepen en ik voelde me benauwd. Ik nam een extra pufje en ben op tijd naar bed gegaan.

Die nacht heb ik nauwelijks geslapen. Ik heb van alles geprobeerd, slapen met het hoofdeinde wat hoger (extra kussen) ik heb een aantal keer een extra pufje genomen. Ben zelfs even uit bed geweest, even rechtop op de bank gezeten maar niks hielp. Ik voelde me ook best bang ik was namelijk alleen thuis met mijn zoontje omdat mijn man aan het werk was. Ik dacht vooral als er wat met mij gebeurd hoe moet dat dan met mijn zoontje. Het was ook wel eng om zo benauwd te zijn en te merken dat de pufjes niet helpen.

’s morgens kwam mijn man vroeg thuis van zijn werk. Ik vertelde hem dat ik zo benauwd was en hij kon ook gelijk merken dat ik me niet happy voelde. Ik vroeg me af of ik hiervoor de huisartsenpost moest bellen. Het was tenslotte weekend en ik wilde niet zomaar naar de huisarts gaan. Maar mijn man heeft (gelukkig) aangedrongen toch maar gelijk even te bellen en ik mocht ook direct langskomen.

De huisarts gaf aan dat ik waarschijnlijk een astma aanval had en schreef mij prednison tabletten voor. Ik mocht een extra pufje nemen en gelukkig weer naar huis toe. Eenmaal thuis voelde ik me na het innemen van de nieuwe medicijnen niet echt opknappen. Het leek eerder erger te worden. Ook de extra pufjes hielpen niks. Toch maar weer gebeld en opnieuw mocht ik langskomen. De huisarts kon niet zoveel meer voor me betekenen en stuurde me door naar de eerste hulp.

Op de eerste hulp werd er meteen een longfoto gemaakt. Daarna moest ik wachten op een kamertje. Dit duurde best lang. Uiteindelijk kwam er eerst een verpleegkundige van de eerste hulp wat controles doen en bloed afnemen.

Vervolgens kwam de arts assistent mij een heleboel vragen stellen. En naar mijn longen luisteren. Zij zou vervolgens overleg hebben met de longarts en dan terug komen met een behandelplan. Ondertussen heeft de verpleegkundige mij laten vernevelen. (dit is een soort stoom apparaatje waarmee je medicatie toegediend krijgt). Het vernevelen hielp mij eigenlijk heel goed. Ik had eindelijk het idee dat de medicatie op de juiste plek terecht kwam (mijn longen) en dat ik weer meer lucht kreeg.

Doordat het vernevelen zo goed geholpen had dacht ik eigenlijk dat ik wel weer naar huis zou mogen. Ik voelde me tenslotte weer een stuk beter.

Uiteindelijk na een lange tijd wachten kwam de arts assistent samen met de longarts bij me terug. De longarts heeft ook nog even naar mijn longen geluisterd. Hij gaf aan dat ik een astma aanval had. Dat de prednison tabletten eigenlijk al wat meer effect zouden moeten hebben. Hij wilde me eigenlijk minimaal 1 maar misschien zelfs 2 nachten opnemen in het ziekenhuis.

Dit had ik niet verwacht. Ik baalde er enorm van maar het was niet anders. Hij vertelde me dat het met name was om me goed te observeren en me de medicatie voor mijn longen goed toe te kunnen dienen d.m.v. het vernevelen.

Na een aantal uur op de eerste hulp werd ik door een verpleegkundige van de longafdeling opgehaald en naar de zaal gebracht waar ik de komende nacht zou verblijven. Het was heel erg gek om nu zelf opgenomen te zijn in het ziekenhuis terwijl ik normaal zelf als verpleegkundige in het ziekenhuis werk. Hierover meer in mijn volgende blog…

Volgen jullie mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Advertenties

Een gedachte over “Astma aanval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s