Ziekenhuis termen#2

Het is weer tijd voor mijn wekelijkse blog over ziekenhuis termen. Vandaag komt de term katheter aan bod.

Het woord katheter is eigenlijk een heel breed woord binnen het ziekenhuis. Meestal wordt met katheter de blaaskatheter bedoeld.

Een blaaskatheter is een slangetje wat door een arts of verpleegkundige ingebracht wordt in de blaas. Het slangetje wordt via de urinebuis opgeschoven naar de blaas. Aan het einde van het slangetje zit een soort ballonnetje wat opgeblazen wordt en waardoor de katheter op zijn plaats blijft zitten.

 

Via de katheter kan urine aflopen, dit wordt opgevangen in een zak die aangesloten wordt op de katheter.

zak

Redenen om een blaaskatheter in te brengen zijn:

  • Bij bepaalde operaties wordt dit standaard gedaan. Wanneer de patiënt na een operatie nog bedlegerig is of er complicaties te verwachten zijn.
  • Bij een epiduraal katheter (ruggenprik). Hiermee wordt een deel van het lichaam verdoofd. Dit kan ervoor zorgen dat de prikkel om te urineren weg valt. Je kunt dan niet meer zelf urineren.
  • Bij ernstige zieke patiënten waarbij het belangrijks is de vochtbalans (kort gezegd: alles wat er in en uit gaat) goed bij te houden.
  • Wanneer de patiënten problemen hebben met urineren

Een katheter is eigenlijk een ander woord voor een hol buisje/slangetje. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt het woord ook gebruikt bij bijv. een epiduraal katheter. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende slangetjes (katheters) die ingebracht kunnen worden bij patiënten die de benaming katheter kunnen hebben. Via een katheter kunnen vloeistoffen of voeding worden toegediend (infuus, epiduraal, voedingssonde etc.) maar kunnen dus ook vloeistoffen uit het lichaam aflopen (blaaskatheter, drains etc.)

Ik hoop dat jullie wat kunnen opsteken van deze wekelijkse blogs?! Hebben jullie misschien nog termen waar jullie wat uitleg bij willen?

Volgen jullie mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s