Ziekenhuistermen #3

Het is weer tijd voor mijn wekelijkse blog over ziekenhuistermen! Deze week een blog over de termen EEG en ECG. Twee termen die erg op elkaar lijken maar toch erg verschillend zijn.

Veel patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis krijgen een ECG. Dit is een hartfilmpje. De letters ECG staan voor Electro Cardio Gram.

Een ECG wordt gemaakt door een arts, verpleegkundige of soms door een poli assistente. Zij brengen 10 plakkers of zuignapjes aan op de borst, armen en benen. Hierop worden kabeltjes aangesloten. De 10 plakkers worden afleidingen genoemd. Ze meten de elektrische activiteit van het hart. Doordat er 10 plakkers opgeplakt zijn kan het hart als het ware vanaf verschillende kanten bekeken worden.

ECG hartfilmpje

Op een ECG kun je onder andere zien of iemand bijvoorbeeld hartritmestoornissen heeft of problemen met de geleiding van de prikkel over het hart (geleidingsstoornissen). Je kunt ook zien of er zuurstof tekort is in bepaalde delen van het hart.

Een verpleegkundige of arts moet geschoold zijn in het aflezen van een ECG om afwijkingen aan het hart te kunnen zien.

Wanneer wordt een ECG gemaakt:

  • Bij opname in het ziekenhuis
  • Standaard voor bepaalde operaties
  • Bij hartklachten
Er is een andere term in het ziekenhuis die soms nog wel eens verward wordt met het ECG namelijk het EEG.
Een EEG is een Elektro Encefalo Gram. Het wordt ook wel een hersenfilmpje genoemd.
Een EEG kan alleen gemaakt worden door een speciaal opgeleid verpleegkundige. Zij plakt ongeveer 20 plakkers, ook wel electroden genoemd, met een bepaalde lijm (contactvloeistof) op de hoofdhuid van de patient.
Met een EEG wordt gekeken naar de stoornissen in de elektrische activiteit van de hersenen. Hiermee kunnen aandoeningen als epilepsie worden vastgesteld. Tijdens een epileptische aanval treden in de hersenen namelijk ontladingen op, die meestal als pieken of piekgolven op het EEG te zien zijn.
Hopelijk vonden jullie het interessant om te lezen over de termen die ik deze week besproken heb. Ik denk dat veel mensen wel eens van deze termen, met name het ECG, gehoord hebben. Ik hoop dat mijn toelichting weer net even een beetje extra duidelijkheid geeft in wat het precies inhoudt.
Laten jullie weten wat jullie van mijn blog vonden?
Volgen jullie mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?
Advertenties

2 gedachtes over “Ziekenhuistermen #3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s