Ziekenhuistermen #4

Vandaag alweer de  vierde editie van mijn wekelijkse blog over ziekenhuistermen. Ik wil het vandaag met jullie hebben over het EPD, het elektronisch patiënten dossier.

Het EPD is een veel besproken onderwerp in de media geweest. Er is veel gesproken of de privacy van patiënten wel gewaarborgd kon blijven. Veel mensen waren bang dat zomaar iedere zorgverlener in het EPD kon kijken en er informatie uit kon halen.

In het EPD worden alle medische gegevens van patiënten geregistreerd. Er zijn verschillende vormen van een EPD. Zo is er een EPD voor huisartsen, apothekers, ziekenhuizen etc. Wanneer een patiënt opgenomen wordt in het ziekenhuis kan een arts of verpleegkundige alleen in het EPD van het ziekenhuis bij de gegeven die daar bekend zijn van de patiënt. Alles wat de huisarts bijvoorbeeld in hun EPD geschreven heeft moet opgevraagd worden. Dit kan dus niet zomaar ingezien worden.

Templijst, overzicht EPD

Dit is de templijst in het EPD.

Binnen het ziekenhuis waar ik werk hebben we een eigen EPD. Er zijn verschillen de onderdelen binnen ons EPD. Zo hebben de artsen een deel voor de polikliniek en een deel voor de kliniek. Verpleegkundigen hebben weer een apart deel in het EPD.

Artsen kunnen alleen gegevens uit het verpleegkundig deel zien die voor hen relevant zijn, bijvoorbeeld controles (bloeddruk, hartslag etc.) en de vochtbalans. Verpleegkundigen kunnen niet in het poliklinische deel van het EPD en kunnen in het klinische deel waar de artsen schrijven alleen voor hen relevantie informatie inzien. Bijvoorbeeld een korte samenvatting van de voorgeschiedenis van de patient, de diagnose (huidige opname) en het behandelplan.

Als verpleegkundigen rapporteren wij per dienst over de situatie van de patiënt. Wij schrijven een kort stukje over hoe het gaat en over belangrijke nieuwe dingen die in die dienst spelen bijv. dat de patiënt veel pijn heeft gekregen. Daarnaast houden wij een templijst bij, hierin staan onder andere de bloeddruk, hartslag, ademfrequentie, saturatie en temperatuur. Daarnaast houden we een vochtbalans bij en we hebben een lijst waarin we alle lopende infuzen bijhouden. Hierin staat precies welk medicijn of welke infuusvloeistof gegeven wordt en de pompstand van de infuuspomp (aantal ml/uur).

Bij de verpleegkundige overdracht tijdens wisseling van de dienst wordt aan de hand van het EPD overgedragen aan de volgende dienst (bijv. van dag naar avond) De verpleegkundige die de dienst overneemt kan het dossier in haar dienst weer verder bijwerken met nieuwe gegevens. Zo heb je altijd overzicht over hoe het met de patiënt gaat.

Artsen kunnen verpleegkundigen ook opdrachten geven via het EPD. Bijvoorbeeld het starten van nieuwe medicatie. Hiervoor is een apart deel in het EPD wat artsen en verpleegkundigen beiden kunnen gebruiken. Wanneer je de opdracht uitgevoerd hebt kun je deze afvinken.

Om nog even kort terug te komen op de privacy van de patient. Ik kan in het EPD gegevens zien van alle patienten die geregestreerd zijn in het EPD van ons ziekenhuis. Ik heb daarvoor wel een naam, geb. datum en patientnummer nodig. Ik kan dus niet zomaar bij jan en alleman in het dossier kijken als ik die gegevens niet heb.

De afspraak binnen het ziekenhuis is dat je alleen in het dossier werkt en leest van patiënten die opgenomen zijn bij ons op de afdeling. Dus de patiënten waarvoor je ook zorgt. Het ziekenhuis kan zien in welke dossiers jij leest. Ik heb weleens gehoord van collega’s dat zij aangesproken waren op het feit dat zij dossiers hadden gelezen van patiënten die niet op de afdeling opgenomen waren. Er wordt dus erg streng door het ziekenhuis gecontroleerd.

Daarnaast hebben wij als verpleegkundigen een geheimhoudingsplicht. Wij mogen geen informatie van patiënten delen met mensen die niks te maken hebben met de zorg voor deze patiënt. We mogen ook niet zomaar via bijv. de telefoon informatie over de patiënt delen met alle familie die belt. Alleen de door de patiënt opgegeven contactpersonen kunnen informatie krijgen, dit moet je als verpleegkundige ook altijd specifiek navragen wanneer iemand vragen stelt.

Hopelijk voor jullie weer een duidelijke blog. Als er vragen zijn of opmerkingen hoor ik dit graag in een reactie!

Volgen jullie mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s