Ziekenhuistermen #5

Vandaag in mijn wekelijkse blog over ziekenhuistermen het onderwerp MDO. Het Multi Disciplinair Overleg.

MDO ruimte

MDO ruimte van het LUMC (copyright: www.inter.nl)

 

Het MDO is zoals de term al zegt een overleg tussen meerdere disciplines. Elke afdeling heeft zo zijn eigen vaste momenten waarop een MDO wordt gehouden. Zo wordt vaak op de verpleegafdelingen 1 a 2 keer per week een MDO gehouden. Bij ons op de Medium Care en Intensive Care wordt het MDO dagelijks gehouden.

Wat houdt het MDO in?

Het MDO is een overleg moment waarin door meerdere disciplines de situatie van de patiënt wordt besproken. Bij ons op de afdeling gaat het ongeveer zo: de arts brengt in hoe de medische situatie is van de patiënt en wat het huidige behandelplan is. Ze bespreken de laatste labuitslagen en eventuele andere uitslagen van onderzoeken. De apotheker bespreekt de medicatie van de patiënt en geeft aan wat daarin eventueel aangepast kan worden. De microbioloog bespreek de uitslag van kweken, bijvoorbeeld bloedkweken of kweken die uit een wond of tijdens een operatie genomen zijn. Aan de hand daarvan kan bijv. de antibiotica aangepast worden. De verpleegkundige geeft aan hoe het met de dagelijkse zorg gaat en bespreekt de controles van de patiënt (bloeddruk, hartslag e.d.). Zij kan evt. ook vragen stellen over het behandelplan. Zo wordt met zijn allen gekeken in een overleg of de behandeling die gegeven wordt aan de patiënt nog goed is en of deze evt. bijgesteld moet worden.

Op verpleegafdelingen zoals de neurologie afdeling waar ik eerder gewerkt heb zitten bijvoorbeeld ook de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste en revalidatiearts bij het MDO. Op de neurologie afdeling is namelijk belangrijk om te bepalen hoeveel neurologische klachten een patiënt bijv. van een CVA heeft. Dit kan door de verschillende disciplines toegelicht worden. Samen met de revalidatie arts wordt dan gekeken wat het beste traject is voor deze patiënt. Dit MDO heeft meer een insteek gericht op de langere termijn terwijl het MDO op de Medium Care meer gericht is op de behandeling op de korte termijn.

In sommige verpleeghuizen en revalidatie centra wordt ook wekelijks een MDO gehouden. Hier wordt met verschillende disciplines het revalidatieproces van een patiënt besproken en wordt dit traject eventueel bijgesteld.

Zo zie je maar dat een MDO in verschillende instellingen wordt gehouden. En dat het verschillende insteek kan hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat alle disciplines betrokken bij de zorg voor een patiënt kunnen toelichten hoe zij vinden dat het met de patiënt gaat en dat samen het behandelplan bijgesteld wordt zodat de patiënt een optimale behandeling kan krijgen.

Hopelijk voor jullie weer een duidelijke editie van de ziekenhuistermen. Laat het weten als je nog vragen hebt of als je een ziekenhuisterm hebt waar je graag meer van wilt weten!?

Volgen jullie mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s